N.A.S.

Nederlandse Alleengaanden Stichting

'Soms bloeit de liefde op'

Liefhebbers van stijldansen opgelet! regelmatig vindt in zalencentrum De Pompstee in Roden weer een dansavond plaats. Vanaf 20.00 uur gaan de beentjes van de vloer.

Bonne en Gretha

De dansavond wordt sinds jaar en dag georganiseerd door de 72-jarige Bonne Bosma en zijn drie jaar jongere partner Gretha Negenman uit Beetserzwaag. “Dertien jaar geleden hebben we samen de NAS opgericht, de Nederlandse Alleengaanden Stichting”, vertelt Bonne die voorzitter is. Gretha vervult binnen de stichting de werkzaamheden als secretaris en penningmeester. “Wat dat betreft zijn de lijnen heel kort.”

De dansavond in Roden is bedoeld voor mannen en vrouwen die gescheiden zijn, een partner hebben verloren of die geen relatie hebben (gehad). “Maar ook echtparen zijn van harte welkom om langs te komen hoor”, benadrukt Gretha.
“We vinden het belangrijk dat de bezoekers een gezellige zondagavond hebben, andere alleengaanden ontmoeten en dat ze tot middernacht fijn kunnen dansen op goede muziek. Van de wals tot de cha cha cha en van de foxtrot tot de quickstep.”

Na het welkomstwoord door Bonne speelt het dansorkest telkens een serie van vier nummers, waarbij alle denkbare dansen aan bod komen.
Tijdens de dansavond wordt eveneens een schrikkeldans gehouden – een dans waarbij de vrouwen de mannen uitnodigen voor een dans – en een sneeuwbal foxtrot waarbij regelmatig van danspartner wordt gewisseld.

Het aantal mannen en vrouwen dat voor acht euro een toegangskaartje koopt voor de dansavond varieert per keer. “Soms tachtig personen, soms 150 personen. Door de bank genomen krijgen we evenveel mannen als vrouwen op de dansvloer. Het zijn met name veertig plussers. Ze hebben wel allemaal dezelfde passie: lekker dansen op goede muziek. Er zijn bezoekers die de hele avond geen dans overslaan.”

Bonne en Gretha kunnen het zich goed voorstellen dat een aantal vrouwen en mannen het een beetje eng vindt om de eerste keer alleen een dansavond bezoeken. “Een goede tip is om dan een vriend, vriendin of familielid mee te nemen. De ervaring leert dat als eenmaal de drempel is overschreden, de stoute schoenen zijn aangetrokken, heel snel contact wordt gelegd. Bezoekers zitten aan tafels met plek voor zes, acht personen en een gesprek is zo op gang gebracht. We zien dan ook vaak dezelfde gezichten. Een signaal dat ze het gezellig vinden.
We voorzien in een behoefte. Dansavonden voor alleengaanden zijn werkelijk op één hand te tellen. Bezoekers komen dan ook uit de noordelijke provincies.”

De twee Friezen weten dat soms de liefde opbloeit tijdens het dansen. Dat vlinders in de buik gaan fladderen. “Maar wij bemiddelen beslist niet”, benadrukken ze. “Wij organiseren alleen maar de dansavond”, vertellen Bonne en Gretha die elkaar ook leerden kennen tijdens een dansavond. “Dat is alweer een tijd geleden. Maar we weten het nog goed. Het was in restaurant Vislust in Opeinde.”

Paul Abrahams - Roder Journaal - 11-12-2013

<<<